Pilz lanceert dienst Industrial Security Consulting Service (ISCS)
Met de dienst Industrial Security Consulting Service (ISCS) helpt automatiseringsexpert Pilz bedrijven om hun machines en installaties met het oog op security te beveiligen. Het doel van deze modulair opgebouwde dienst is om security-kwetsbaarheden op te sporen en oplossingen te vinden op basis van huidige wettelijke voorschriften en de nieuwe Machineverordening die in 2027 de huidige Machinerichtlijn vervangt. Zo garanderen bedrijven dat hun machines, installaties en vooral medewerkers worden beschermd.
Een security-incident kan gevolgen voor mensen, machines en bedrijven hebben. Van productie-uitvallen en gegevensverlies tot een gevaar voor de medewerkers die de machine bedienen. Ook bewuste of onbewuste manipulaties van een machine kunnen de activiteiten stilleggen en zijn dus een belangrijke reden om veiligheidsmaatregelen te treffen. De EU-richtlijn NIS 2, de Cyber Resilience Act en de Machineverordening verplichten Europese bedrijven om hun machines en installaties veilig te maken op het gebied van Industrial Security. Om bedrijven een indicatie van hun risico’s en schade te geven en om aan de CE-conformiteit te voldoen, lanceert Pilz de Industrial Security Consulting Service (ISCS).
In vier stappen naar een betere bescherming van mens en machine
De ISCS bestaat uit vier modules: analyse van de beschermingsbehoeften, Industrial Security-risicobeoordeling, Industrial Security-concept en Industrial Security-systeemverificatie. Bij de analyse van de beschermingsbehoeften bepalen de experts van Pilz in het bedrijf de omvang van de te beschermen machines of installaties en de beschermingsdoelen van het systeem. In de tweede stap, de risicobeoordeling, worden alle risico's en de waarschijnlijkheid van optreden beoordeeld voor elk deel van de installatie gedurende de complete levenscyclus van het systeem. Aansluitend praten de experts van Pilz met de klant over oplossingen voor kwetsbaarheden en mogelijke gevaren.
In de derde stap stellen de experts van Pilz een Industrial Security-concept met strategieën en maatregelen voor het afwenden en verminderen van risico's als gevolg van aanvallen, manipulatie en verkeerde bediening op. Ook worden regels en richtlijnen voor de verdere veilige werking van het systeem opgesteld. In de laatste stap, de Industrial Security-systeemverificatie, wordt de effectiviteit van de geïmplementeerde tegenmaatregelen gecontroleerd.
Na voltooiing van de ISCS zijn machinefabrikanten en - exploitanten goed voorbereid met het oog op Industrial Security en is er voldaan aan de huidige en toekomstige wettelijke voorschriften, zoals de nieuwe Machineverordening die op 20 januari 2027 juridisch bindend wordt voor alle EU-landen.